Antal Chodsky pes

 i Sverige

 

   301

Den 29 april 2019 togs beslutet av FCI att preminärt godkänna Chodsky pes

det innebär följande :
* Det brukar bli en FCI standard ca 1år efter beslut så de bör bli offeciellt från 2020.
* De brukar vara preliminärt godkända under 10år under denna tiden får de ej tävla om CACIB men vissa FCI titlar som tex world winner, Europa winner mfl får dom tävla om.

 

                                                      Logga2

Fredag 31 januari fattade förbundsstyrelsen beslutet att anta Svenska Chodský pesklubbens ansökan om att anslutas till Svenska brukshundklubben. Förbudstyrelsen accepterade också Svenska Kennelklubbens förfrågan om att ta över rasansvaret för chodský pes.

Förbundstyrelsen hälsade rasklubben hjärtligt välkommen och uttalade att man ser fram emot ett bra samarbete.

Svenska Chodský pesklubbens styrelse tackar alla som bidragit till detta och ser med glädje fram emot ett spännande arbete.


Chodsky pes historia


"Pes" betyder hund på tjeckiska och Chodsko  är en region i västra Tjeckien.Gränsen mellan Tjeckien och Tyskland (Böhmen resp. Bayern) var ända frå 1100-talet en viktig gräns då det var den enda vägen för handlare att importera/exportera sina varor. Chodskofolket ansvarade därför för gränsskyddet och åtnjöt särskilda privilegier från fursten. Gränsen bevakades på detta sätt från 1200-talet fram till 1620.

Man har hittat bevis för att det fanns ett väl utbyggt avelsarbete i regionen redan under 1500-talet men som minskade efterhand och tog antagligen helt slut vid början av 1600-talet då bevakningen upphörde. Choderna behöll sina hundar och använde dem som gårdshundar, dvs. vakthund, vall-/herdehund och -, vall-,familjehund.

Folkgruppen Choderna är välkänd i Tjeckien sedan nationalförfattaren Alois Jirasek odödligförklarade dem i en roman, betitlad "Hundhuvuden" (direktöversatt). Choderna kallades så pga. den silhuett av hundhuvud som fanns på deras vimplar. Chodernas hundar blev i odödliga i sig själva genom talrika målningar och monument från regionen. Det stiliserade hundhuvudet är sedan länge en tjeckisk symbol för försvarsvilja och har använts i regementsvapen så sent som (åtminstone) första världskriget.

När det internationella scoutförbundet utsåg liljan till dess symbol satte tjeckerna omedelbart sitt hundhuvud över liljan som symbol för det tjeckiska scoutförbundet.

Rasen har pga. geografisk och politisk isolering överlevt till modern tid och dessutom med mycket små exteriöra förändringar, så vitt man kan bedöma från de många bilder, tavlor och statyer som finns runtom i Tjeckien.

1984 erkändes rasen och rasstandarden godkändes varpå det moderna avelsarbetet kunde påbörjas.

1985 föddes den första kullen.

1991 grundades rasens uppfödarförening.

2000 stängdes stamboken för hundar utan stamtavla.


 Rasstandard


Chodskyns officiella rasstandard finns på tjeckiska, tyska och engelska.

RASSTANDARD för rasen Chodský Pes

URSPRUNGSLAND: Tjeckien Rasen övervakad av: ČMKU

Ursprungligt publiceringsdatum av rasstandarden: 1984-10-28

Användningsområde: Arbetande ras

F.C.I. KLASSIFICERING : Efter internationellt erkännande: grupp 1 - Vall- boskaps- och herdehundar med arbetsprov

KORT HISTORISK ÖVERSIKT:

Rasen har ett historiskt ursprung. I hans arbete med att hylla Chodskoregionen (1923-24) beskrev författaren Jindř. Šimon Baar hundar från Šumavaregionen som han kallade "Chodský". Dessa balanserade och mycket uthålliga hundar hade till uppgift att vakta regionala leder, att skydda sina ägares egendom och att hjälpa till att valla kreaturen. Det finns många skrifter och illustrationer från Chodskoregionen. J.A. Gabriel beskrev 1864 det lokala folket med smeknamnet "hundhuvudena" eftersom deras vimplar alltid avbildades med deras trogna vakthund – silhuetten av huvudet av en typisk vallhund med en längre päls runt nacken. Existensen av långhåriga vallhundar, trogna hjälpredor och vakter beskrevs också av författaren Alois Jirásek i hans roman betitlad "Hundhuvuden" med illustrationer av Mikoláš Alš.

Man kan förstås inte hävda att ovannämnda fakta dokumenterar ursprunget av dagens Chodský Pes. Det är bara för att visa att det finns historiskt stöd för existensen av en väletablerad typ av vallhund i regioner av Tjeckien.

HELHETSINTRYCK:

En mellanstor vallhundstyp med en långsmal kropp. Den har en långhårig päls med tjock underpäls vilket gör den tålig och okänslig för väder. Dess kroppsstruktur har en superb harmoni. Alla kroppsdelar bidrar till att göra helheten kompakt och graciös. Rasen karaktäriseras av dess hållning, dess korta öron, den eleganta formen av den långa nacken och manken samt fylligheten i den långa pälsen. Den rör sig lätt och ledigt. Den är känd för sin livliga personlighet utan spår av nervositet. Den är hängiven sina familjemedlemmar, särskilt barn. Mot främlingar är de återhåll- sam men när de den älskar eller deras tillhörigheter är hotade kan de bli vildsinta och aggressiva. Det är en utmärkt ras för att vakta, skydda och ha som sällskap. Den klarar av mycket avancerad träning. Rasen har en utmärkt näsa och utför nosarbete lättsamt och med hög känsla. Dess ideala mellanstorlek och följsamhet innebär att Chodskýhunden kan användas som servicehund, medan dess utmärkta nosegenskaper gör den till en idealisk räddnings- och lavinhund. Den har också en talang för att valla hjordar och arbeta i sele.

VIKTIGA MÅTTFÖRHÅLLANDEN:

Idealproportioner för en tvåårig hund: Kroppslängden utgörs av 110% av mankhöjden Bröstdjupet utgörs av 49% av mankhöjden. Huvudets noslängd utgörs av 46% av huvudets längd.

UPPFÖRANDE OCH KARAKTÄR:

En livlig hund med snabba, men ej förhastade, reaktioner. Något foglig, uppmärksam, lättkontrollerad, tillgänglig.Den är försynt, kravlös och tålig. Den är anmärkningsvärt hängiven gentemot småbarn och utgör en underbar familjemedlem. Den är djärv med starka nerver och är exceptionellt vaksam. Den har ett superbt luktsinne.

HUVUD:

Skallparti Skallen är flat och smalnar gradvis av mot ögonen, med avsmalningen centrerad längs med den främre indenteringen, vilken är lätt markerad. Utbuktningen i nacken kan kännas, även om den inte är uppenbart synlig.Nosdelen är något kortare än kraniet, från vilket den är separerad av en främre sluttning. Den främre sluttningen är varken för skarp eller för mjuk. Ögonbrynsbågarna är klara men ändå inte framträdande. Kinderna är torra och täckta med platta muskler. Det kraniala skinnet är sträckt och täckt med kort, tätt och slätt hår.

ANSIKTE Nosparti

Nosryggen är jämnhög (rak) och nästan parallell med skallpartiet. Den smalnar av i en kilform mot nosen.

Nostryffel: Mellanstor, full, helt svart, öppna näsborrar.

Läppar: Fasta, torra, åtsmitande med stängda mungipor.

Käke: De övre och nedre käkarna är proportionerliga, starka och långa, gradvis avsmalnade mot nosen.

Kinder: Släta, åtsmitande utan slapphet under ögonen.

Tänder: Hälsosamma, starka, klarvita, regelbundet saxbett. Kindtänderna passar ihop exakt, framtänderna når varandra. Full uppsättning tänder.

Ögon: Medelstora, mandelformade och något snedställda. De ska inte vara utstående eller insjunkna. De är glada, fulla med energi men med ett tilltalande uttryck, bruna till färgen. Åtsmitande ögonlock.

Öron: Korta, stående, framåtriktade, högt och tätt ansatta. De är trekantiga med en bredare bas och topparna antingen spetsiga eller något rundade. Öronloberna är täckta med lång, tät päls vilka skapar borstar, särskilt vid rötterna och längs med kanten av loberna.

Generellt ska storleken på huvudet vara ädel och i proportion till kroppen. Det ska inte verka kraftigt eller för spensligt. Den karaktäristiska unika formen på huvudet är beroende av en korrekt placering och utseende på öronen samt deras storlek, form och pälsbetäckning.

NACKE: Graciöst buren med en lång och mycket flexibel form. Tjocknar till något mot skuldrorna. Nacklinjen bildar en 45 graders vinkel med horisontalplanet. Nacken är täckt med lång, tät päls.

KROPP Bröstkorg: Oval i genomskärning; den övre kanten är trubbig medan den lägre kanten är spetsig. Den når under armbågshöjd. Revbenen är något böjda men inte tunnformade.

Bröstet: Bredare från framsidan, ganska muskulös.

Rygg: Rak, fast, inte för lång, svag upphöjning vid manken.

Skuldror: Korta, smidiga, sitter väl ihop, kopplade med ryggraden i en enkel linje.

Buk: Fast, uppdragen.

Kors: Börjar på samma höjd som ryggraden och sluttar svagt mot svansen utan övergång.

Svans: Både i vila och i rörelse är den villigt hållen i en lätt kurva; i upphetsat tillstånd är den lyft till ryggradens nivå. Den är tjockt täckt med päls och når till hasorna. Det är inte tillåtet att kupera svansen.

Den generella kroppsformen från huvud till svans utgörs av en samling graciösa kurvor. Kroppslängden bör vara något längre än mankhöjden.

 EXTREMITETER:

Frambenen Allmänt: Skuldrorna bör vara sluttande (oblique) och ligga platta. Skulderbenet (the bone of the shoulder) är långt och vinkeln mot skulderbladen är ungefär 90°. Armbågen pekar rakt mot bakdelen och svänger varken inåt eller utåt. Frambenen ska se raka ut, oavsett synvinkel, med välutvecklad, torr muskulatur. Mellanhänderna är fasta, långa och inte för tvära. Baksidan av mellanhänderna är täckta av tjock, lång päls.

Bakbenen Allmänt: Väl vinklade knän och hasleder. Raka när man tittar bakifrån. Höfter: starka, muskulösa. Vrister: fasta. Knäna och hasornas leder är väl avrundade. Baksidan av låren är täckta med tjock, lång päls. Instep: firm. The joints of the knees and hocks are well rounded. Tassar: Medelstora och ovalformade. De har fasta, smidiga trampdynor och välvda, tättsittande tår med korta, kraftfulla klor. Trampdynorna och klorna är fullt pigmenterade.

RÖRELSER: Hundens naturliga gångsteg är låg trav (low trot) med en diagonal skiftning av benen under det att ryggraden är rak. Rörelsen är lätt, smidig och vägvinnande.

SKINN: Spänt och åtsmitande över hela kroppen. Trampdynorna och klorna är svarta; de synliga delarna av slemhinnorna har mörka pigment.

PÄLS: Med undantag för ansiktet, öronspetsarna och framsidan av samtliga ben där pälsen är kort och slät så är kroppen täckt med en blank, lång, tät och grövre päls. Längden är mellan 5 och 12 cm. Det bör vara rak eller lätt vågig. På nacken och bröstet något öppen annars slätliggande päls. Den välutvecklade underullen är kortare och mjukare. Öronloberna är rikligt behårade. Behäng formas vid basen och längs kanterna. Pälsen är särskilt lång på nacken, ryggraden och även på baksidan av höfterna och ovandelen av vristerna där den är något vågigt. Svansen är tjockt bepälsad och har långa, något vågig, päls på undersidan.

 FÄRG: Svart till mörkt blågrå med klart gula black-and-tan teckning. Ju klarare teckning desto bättre. Andra pälsfärger är inte tillåtna.

Tecknen är: - på kanten av och på insidan av örat - över ögonen - på kinderna, där de gradvis blandas in med halsen vilket ger en karaktäristisk halvmåneform - på bröstkorgen medan bröstmarkeringarna är separerade från halsmarkeringarna - på bakbenen, på in- och baksidan av låren och från tårna upp till hasen - på frambenen fram till mellanhänderna - runt analöppningen

De kan också uppträda på den lägre delen av bröstet, magen och svansen och kan saknas på baksidan av låren. Det är önskvärt att ha de uppräknade teckningarna, klart markerade och med livliga färger.

STORLEK OCH VIKT Höjd Mankhöjden måste vara: 52 till 55 cm (hundar) och 49 till 52 cm (tikar). Den maximala avvikelse är +- 2 cm.

Vikt Optimal vikt ligger mellan 18-25 kg.

Fritt översatt av Mats Dahlstedt


Avvikelser, Deffekter, Fel


Detta är små avvikelser från standarden (avvikelser), allvarliga avvikelser (defekter) och mycket allvarliga avvikelser (diskvalificerande fel).

Avvikelser

 - kort steglängd.

- övertecknad eller avsaknad av overly-marked or absent frontal slope.

- svaga käkar.

- ej helt mörkbruna ögon.

- något för långa öron men korrekt placerade .

- höjd +- 2 cm mot standard (hund 50, 51 och 56, 57 cm samt tikar 47, 48 och 53, 54 cm)

- lång eller kort ryggrad.

- mjuk mellanhand; tvär mellanhand soft metacarpus; abrupt metacarpus.

- sned svans. Ringlad svans.

- kortare päls. Överdrivet fin pälsstruktur.

- otydliga teckningar (strågul).

- längre eller kortare svans.

- teckningar saknas på öron och runt analöppningen.

- teckningarna ej klart definierade.

- teckningarna mer spridda åt huvud och bröstkorg, brist på markeringar på huvud och bröstkorg.

- små vita markeringar (tolerans medges upp till 3 cm).

Defekter :

- för kort eller långt nosparti

- utstående eller insjunkna ögon. Ljusbruna ögon.

- öron med fel format. Felpositionerade öron. Mjuka öron.

- kort nacke. - tunnformad eller platt bröstkorg.

- armbågarna in- eller utåtvända (hjulbent eller kobent ställning).

- branta skulderblad („steep shoulder-blades").

- konkav eller konvex ryggrad.

- lösa skuldror.

- hasorna vända utåt eller innåt (kobent eller hjulbent).

- brant positionerade höftben (steeply positioned pelvic limbs).

- överdriven vinkel på bakbenen vilket orsakar en sluttande linje på ryggraden.

- svansen böjd över ryggradshöjd.

- lockig päls.

- mycket ljusa tecken.

- extremt breda tecken på huvud och bröstkorg.

- avsaknad av tecken eller synbart reducerade i flera områden.

Fel

- total avsaknad av nobless.

- höjd mindre än 50 cm eller större än 57 cm för hundar och mindre än 47 cm och större än 54 cm för tikar. 

- alla avvikelser från saxbett: överbett, underbett, tångbett, oregelbundet bett.

- avsaknad av tand (mindre än 42).

 - rovdjursblick ("predatory eye")

- hängande eller slappt öra. - pälsfärg annan än svart med gula tecken.

- tecken som återfinns på andra ställen än de uppräknade

- avsaknad av pigment på nosen, skinnet eller slemhinnorna

- överdrivet skygga eller aggressiva hundar måste diskvalificeras.

- hos hanhundar måste båda testiklarna vara fullt utvecklade och normalt belägna i pungen.

- kort päls som korthårig ras, avsaknad av underull. - total avsaknas av tecken.

Fritt översatt av Mats Dahlstedt


 Lite till om Chodsky pes


Hälsa

Antalet individer i Sverige är mycket få och man kan därför inte med säkerhet bedöma rasens hälsotillstånd.

Pälsvård

Pälsen, vilken är rak eller lätt vågig, är lättskött. Täckhåret är 5-12 cm långt, tätt och grovt. Underullen är riklig.

Övrigt: Rasen är relativt ovanlig i Sverige.